dissabte, 8 de juny del 2013

Reflexió sobre les exposicions dels companys (II)

Sessió 2 (23 de maig de 2013)

Com s’ha dit a l’entrada anterior, reflexionaré sobre aquelles exposicions que tenen elements que m’han cridat més l’atenció. En aquest cas, mencionaré les exposicions fetes durant la segona sessió que es va dedicar a tal efecte.

Documental: La vida a les parets
He de dir que aquest documental m’ha deixat molt impressionada quant als aspectes tècnics. Sembla fet per alguna cadena de televisió, així que d’un primer moment vull donar l’enhorabona a les companyes per la feina feta.

Dins del documental, primerament les companyes demanen a persones d’oficis diferents la seva visió sobre què és una paret. Hi ha mestresses de casa, decoradors d’interiors, o pintors, per acabar després amb la visió de docents. Per tant, i així com hi ha una gran varietat de persones, també hi ha una multiplicitat d’idees sobre què és una paret.

Quant al muntatge, hi ha un fet que em sembla molt encertat: que cada persona, cadascuna d’un ofici diferent, té una paret de fons mentre parla, i cap paret és igual. Em sembla que les parets triades són molt acords a la professió de cada persona.

Pel que fa a les paraules de la docent que parla al documental, em vull quedar amb les frases “Documentar és posar paraula a allò que hem fet”, i amb “Les parets de l’escola parlen”.  I és que són afirmacions totalment certes!

No es poden descuidar les parets de l’escola, perquè donen molta informació. Des del meu punt de vista, l’escola que a les parets només hi té decoració, no és una escola prou bona. Per mi una escola hauria de tenir documentació sobre diferents processos, i aquesta documentació hauria d’estar ubicada al lloc idoni. Per exemple, defora del menjador escolar, s’hauria de posar un panell de documentació que parlés sobre què es fa al menjador.

És una manera de dignificar tot el que fan els infants, de ser transparent amb totes les persones que formen la comunitat, tot informant-les i alhora documentant es crea la història del centre.

Projecte de millora: L’art a l’escola infantil
Aquest projecte de millora realitzat per unes companyes de Mallorca consisteix en planificar una unitat didàctica anual sobre art.

El projecte m’ha agradat perquè no només es fa art purament dit, aprenent els autors o veient obres, sinó que els infants també experimenten amb diferents materials. I personalment, dono molta importància a la experimentació dins les aules, potser perquè ho he vist poc.


Les practicants consideren que no hi havia una intencionalitat educativa rere la proposta de la unitat didàctica sobre l’art, sinó que la intenció era la de millorar l’estètica del centre per mitjà de les produccions dels infants. Però les encoratjo a pensar que elles han fet una molt bona feina, i que elles es veu que seran molt bones mestres. Val a estar satisfetes per tot el que han fet, i perquè almenys elles sí que han trobat la intencionalitat educativa del seu projecte.

Les preguntes que se’m acudeixen cap a les companyes són: tot el que han fet les practicants, com s’ha pogut dur a terme? Han modificat la programació que ja tenien les aules?

I relacionant-ho amb el nostre projecte de millora del pati, em faig les següents preguntes: havia una intencionalitat educativa rere la proposta de millorar el pati? O només és per posar el pati polit? Es tindrà cura dels elements que hem posat al pati, o es deixaran "morir de finor"?

COMPETÈNCIES TREBALLADES EN LA REALITZACIÓ D’AQUEST EXERCICI:
1.3. Accedeix i revisa altres blocs i experiències per tal d’ampliar la pròpia formació.
He treballat aquesta competència quan, en haver triat els projectes o documentals sobre els quals volia parlar, he cercat els blocs de les seves autores per veure com els presentaven.

5.4. Preveu els obstacles i les resistències en l’aplicació del projecte de millora.
Considero que quan, a través del projecte de l’art, m’he fet preguntes sobre el nostre projecte de millora, he treballat aquesta competència. 

Imatge extreta del blog d'una de les autores del projecte d'art, n'Aina: http://ainaruperezrado.blogspot.com.es/2013/05/projecte-de-millora-som-artistes.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada